Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!


Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα



Thomas Piketty
μετάφραση Ελίζα Παπαδάκη, Πόλις, Αθήνα 2014
Τύπος: Επιλεγμένη βιβλιογραφία

Θέμα του βιβλίου είναι η ακραία διεύρυνση και όξυνση των ανισοτήτων με την ανακατανομή του συσσωρευμένου πλούτου. Ο 20ός αιώνας σημαδεύτηκε αρχικά από τη μείωση των ανισοτήτων. Οι πόλεμοι προκάλεσαν μια χωρίς προηγούμενο ανακατανομή του συσσωρευμένου πλούτου. Η ανάπτυξη, όμως, σε συνθήκες ειρήνης οδήγησε στην αύξηση των ανισοτήτων, καθώς η απόδοση του κεφαλαίου είναι μεγαλύτερη από τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Ταυτόχρονα, ένα νέο φαινόμενο επιτείνει τις ανισότητες: η εκτόξευση, πέρα από κάθε λογική, των αμοιβών της ελίτ των μάνατζερ. Επιπροσθέτως, οι μεγάλες περιουσίες εξασφαλίζουν τόσο υψηλότερες αποδόσεις όσο μεγαλύτερη είναι η αρχική συσσώρευση πλούτου. Το αποτέλεσμα είναι μια συνεχής διεύρυνση των ανισοτήτων, που ξαναφέρνει τον κόσμο στο ακραίο σημείο που βρισκόταν πριν ξεσπάσει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι αρχές της αξιοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης υποχωρούν.
Ο Πικετί ακολουθώντας την γαλλική οικονομική σχολή που βρίσκεται σε διάλογο με τις κοινωνικές επιστήμες και την ιστορία, αναβαπτίζει τα οικονομικά στις θεμελιακές τους καταβολές: υπενθυμίζει την αδιάσπαστη σύνδεσή τους με τον χώρο των κοινωνικών επιστημών και καταρρίπτει τον μύθο της αποσύνδεσης της οικονομικής ανάλυσης από την πολιτική.

Βιβλιοκριτική

Paul Krugman, «Γιατί ζούμε μια Νέα Επίχρυση Εποχή», The Athens Review of Books, τχ. 52, Ιούνιος 2014, σ. 58-62. http://athensreviewofbooks.com/wp-content/uploads/2014/12/ARB_52-Krugman_-Piketty.pdf



Πίσω

Newsletter