Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!


Μετέωρος Μοντερνισμός. Τεχνολογία, ιδεολογία της επιστήμης και πολιτική στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου (1922-1940)



Βασίλης Μπογιατζής
εκδόσεις Ευρασία, Αθήνα 2012
Τύπος: Επιλεγμένη βιβλιογραφία

Το βιβλίο εντάσσει δημιουργικά στον προβληματισμό των Σπουδών Επιστήμης και Τεχνολογίας και των πολιτισμικών σπουδών την ελληνική περίπτωση των οικειοποιήσεων της τεχνολογίας και του επιστημονικού ιδεώδους κατά τον Μεσοπόλεμο. Η μελέτη εξετάζει πως «ενεπλάκη το επιστημονικό ιδεώδες και οι οικειοποιήσεις της τεχνολογίας στις αντιπαραθέσεις μιας εξαιρετικά κρίσιμης –για την ελληνική ιστορία- περιόδου», συσχετίζοντας τις αντιπαραθέσεις αυτές «με τους λόγους περί έθνους, ταυτότητας, παράδοσης, εκσυγχρονισμού που άρθρωσαν πολιτικοί και διανοούμενοι».

Πρόκειται για μια πλούσια και σύνθετη μελέτη, στην οποία οι οικειοποιήσεις του τεχνολογικού και επιστημονικού φαινομένου από πολιτικούς (Ελ. Βενιζέλος, Ι. Μεταξάς) και διανοουμένους (Γ. Θεοτοκάς, Η. Ηλιού, Δ. Γληνός, Π. Κανελλόπουλος, Κ. Τσάτσος) του ελληνικού Μεσοπολέμου τοποθετούνται στο πλαίσιο ανάλογων εξελίξεων της ίδιας εποχής στο δυτικό κόσμο. Επιχειρείται να καταδειχθεί

α) «ότι το ζήτημα της τεχνολογικής/επιστημονικής ανάπτυξης και της ορθολογικής κοινωνικοπολιτικής ανασυγκρότησης αποτελούσε έναν από τους κεντρικούς προβληματισμούς αυτής της περιόδου προκαλώντας εντάσεις»

β) ότι «η πρόσληψη του επιστημονικού ιδεώδους και της τεχνολογίας αποτελούσε διακριτή συνιστώσα και όρο συγκρότησης της πολιτικής σκέψης, των ιδεολογικών προτιμήσεων, των θεσμικών προτάσεων και των αντιλήψεων σχετικά με τον ορισμό και τους προσανατολισμούς του έθνους» όλων όσων εμπλέκονταν ενεργά στην ελληνική εκδοχή της ιδεολογικής σύγκρουσης».

 

Βιβλιοκριτική

Λήδα Παπαστεφανάκη, "Τεχνολογία, ιδεολογία της επιστήμης και πολιτική", Τα Ιστορικά 58 (2013), σ. 250-254.



Πίσω

Newsletter