Τεχνολογία
Eric Schatzberg
Μετάφραση: Θωμάς Τσακαλάκης, Επιστημονική επιμέλεια: Τέλης Τύμπας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2024 [σ. 456, 17x24, ISBN 978-618-230-043-5]
Type: New Publications
Περιγραφή
Στον νεωτερικό βίο, η τεχνολογία είναι πανταχού παρούσα. Ωστόσο, ως έννοια, η τεχνολογία είναι χαώδης. Στον καθημερινό λόγο, η τεχνολογία δεν είναι παρά ένας τρόπος αναφοράς στις πιο πρόσφατες καινοτομίες σε ό,τι έχει να κάνει με τις ψηφιακές συσκευές. Οι λόγιοι δεν τα πάνε και πολύ καλύτερα, αφού το μόνο που κάνουν είναι να προτείνουν ανταγωνιστικούς μεταξύ τους ορισμούς οι οποίοι καλύπτουν τα πάντα, από τη χαλυβουργία έως το τραγούδι. Στο Τεχνολογία – Κριτική ιστορία μιας έννοιας, ο Eric Schatzberg εξηγεί το γιατί είναι τόσο δύσκολος ο ορισμός της τεχνολογίας μέσω του να εξετάζει την τρισχιλιετή ιστορία της, μια ιστορία που διαμορφώνεται από τις διαρκείς εντάσεις ανάμεσα στις εγγράμματες ελίτ και τους απασχολούμενους σε τεχνικές εργασίες. Ήδη από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων, οι λόγιοι συνήθιζαν να έχουν σε χαμηλή εκτίμηση τους τεχνίτες, και όριζαν τις τεχνικές εργασίες ως απλά μέσα για την επίτευξη σκοπών οι οποίοι καθορίζονταν από άλλους. Αντιθέτως, οι τεχνίτες έχουν επανειλημμένως εναντιωθεί σε αυτόν τον χαρακτηρισμό, επιμένοντας να τονίζουν την αξιοπρέπεια, τη δημιουργικότητα, και την πολιτισμική χρησιμότητα της εργασίας τους.
Η τεταμένη σχέση μεταξύ λογίων και τεχνιτών συνεχίστηκε από τον Αριστοτέλη μέχρι και τον δέκατο ένατο αιώνα, με ενδιάμεσο σταθμό τον Francis Bacon. Μόλις κατά τον εικοστό αιώνα αναδύθηκαν τα σύγχρονα νοήματα της τεχνολογίας: η τεχνολογία ως βιομηχανικές τέχνες, η τεχνολογία ως εφαρμοσμένη επιστήμη, η τεχνολογία ως τεχνική. Ο Schatzberg καταγράφει τη διαδρομή αυτών των τριών νοημάτων έως τις μέρες μας, στις οποίες ναι μεν ο λόγος περί τεχνολογίας έχει εξαπλωθεί παντού, εντούτοις η σύγχυση μεταξύ των τριών κυρίαρχων νοημάτων της τεχνολογίας εξακολουθεί να αποτελεί τον κανόνα. Ο Schatzberg καταδεικνύει πως μόνο διά μέσου μιας ανθρωπιστικής εννοιοποίησης της τεχνολογίας θα καταφέρουμε να αντιληφθούμε την πολυπλοκότητα που διακρίνει αναπόφευκτα τις ανθρώπινες επιλογές στον σύγχρονο κόσμο μας.
Περιεχόμενα
Σημείωμα του επιστημονικού επιμελητή
1. Εισαγωγή: Μια ιδιόμορφη έννοια
2. «Το πρόβλημα με την Τέχνη»: Αρχαίες εννοιολογήσεις της τεχνικής γνώσης
3. Ο περί Ars λόγος στον λατινικό Μεσαίωνα
4. Φυσική φιλοσοφία και μηχανικές τέχνες στην πρώιμη νεότερη εποχή
5. Από την Τέχνη [Ars] στην Εφαρμοσμένη Επιστήμη: Δημιουργώντας ένα «σημασιολογικό κενό»
6. Η Τεχνολογία στον δέκατο ένατο αιώνα: Μια περιθωριακή έννοια
7. Ο περί Technik λόγος: Μηχανικοί και ανθρωπιστές
8. Η ιδιοποίηση του όρου Technik από τον Thorstein Veblen
9. Η κληρονομιά του Veblen: Πολιτισμός εναντίον ντετερμινισμού
10. Η Τεχνολογία στις Κοινωνικές Επιστήμες πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
11. Επιστήμη και Τεχνολογία μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων
12. Καταστολή και αναβίωση: Η Τεχνολογία στον Δεύτερο Παγκόσμιο
Back