Javascript must be enabled to continue!


Έρευνα για τη Φύση και τις Αιτίες του Πλούτου των Εθνών



Adam Smith
εκδόσεις Πεδίο, Αθήνα 2018
Type: Selected Bibliography

Μετάφραση: Χρήστος Βαλλιάνος

Επιστημονική επιμέλεια: Νίκος Θεοχαράκης & Γιάννης Μηλιός

Εισαγωγικό σημείωμα: Γιάννης Μηλιός

Επίμετρο: Νίκος Θεοχαράκης

Το κλασικό έργο του Σκωτσέζου οικονομολόγου, πατέρα της Οικονομικής επιστήμης Άνταμ Σμιθ, «Ο Πλούτος των Εθνών», επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πεδίο». Πρόκειται για έργο μεγάλης θεωρητικής σημασίας όχι μόνο για τους οικονομολόγους, αλλά και για όλους τους άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, οι οποίοι μαθαίνουν ότι η σχέση κεφαλαίου-εργασίας, δηλαδή ο καπιταλισμός, είχε παγιωθεί ως ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο σύστημα ήδη στα μέσα του 18ου αιώνα αιώνα, δηλαδή πριν από τη βιομηχανική επανάσταση.

Ο Άνταμ Σμιθ χαρακτηρίζεται από όλες τις σύγχρονες Σχολές Οικονομικής Θεωρίας ως ο «πατέρας» της Οικονομικής Επιστήμης. Το έργο του «Έρευνα για τη Φύση και τις Αιτίες του Πλούτου των Εθνών» ή συντομότερα «Ο Πλούτος των Εθνών», το οποίο εκδόθηκε το 1776, θεωρείται η καταστατική πράξη ίδρυσης της Πολιτικής Οικονομίας ως αυτοτελούς κλάδου θεωρητικής γνώσης. Έκτοτε η Πολιτική Οικονομία έπαψε να είναι μια συρραφή ξεχωριστών πραγματειών ή ένα παράρτημα της φιλοσοφίας και του φυσικού δικαίου και προέβαλε ως μια συστηματική και συνεκτικά ανεπτυγμένη ανεξάρτητη θεωρητική περιοχή. Η τεράστια επιτυχία αυτού του έργου του Άνταμ Σμιθ οφείλεται από τη μια μεριά σε θεωρητικούς λόγους, δηλαδή στην ποιότητα της θεωρητικής του γενίκευσης, και από την άλλη σε πολιτικούς λόγους, δηλαδή στο ότι χρησιμοποιεί τη θεωρητική ανάλυση για να υπερασπίσει τις ιδέες του ελεύθερου εμπορίου. Η έκδοση περιλαμβάνει τα δύο πρώτα από τα συνολικά πέντε βιβλία του Πλούτου των Εθνών, τα οποία και περιέχουν το σύνολο των θεωρητικών αναλύσεων του Σμιθ: Σχετικά με τα αίτια της βελτίωσης των παραγωγικών δυνατοτήτων της εργασίας και τους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους το προϊόν της κατανέμεται φυσικά μεταξύ των διαφόρων τάξεων του λαού (Βιβλίο Ι), και Σχετικά με τη φύση, τη συσσώρευση και την απασχόληση του αποθέματος (Βιβλίο ΙΙ). Τις αναλύσεις αυτές ο συγγραφέας τις εφαρμόζει κατόπιν για την αποτίμηση της οικονομικής ανάπτυξης διαφόρων χωρών (Βιβλίο ΙΙΙ), για την κριτική ανάλυση του μερκαντιλιστικού συστήματος οικονομικής πολιτικής (Βιβλίο IV) και για τα οικονομικά του κράτους (Βιβλίο V).

Την έκδοση συμπληρώνει ένα Επίμετρο, «Η υποδοχή του “Adam Smith” στην Ελλάδα: μια ιδιότυπη μετακένωση, το οποίο περιγράφει τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο οι ιδέες του Άνταμ Σμιθ, κυρίως οι οικονομικές ιδέες του, διαδόθηκαν στην Ελλάδα.



Back

Newsletter